ponedeljek, 21. oktober 2013

Jesen v Zidanici Malek / Autmn at wine yard cottage Malek













What: Kulinarično-vinsko doživetje v zidanici Malek / Culinary and  wine evening with blind wine tasting at wine yard cottage Malek
When: 18.10.2013 at 18.10
Where: Zidanica Malek, Svetinje 22, Ivanjkovci  

Tokrat smo razvajali naše brbončice v Zidanici Malek z jesensko obarvanimi jedmi, seveda na način mini Vanjinega vinskega mnogoboja, kar pomeni, da je bilo z izjemo uvodne dobrodošlice, ob jedeh ponujenih več vinskih vzorcev, katerih identiteta je bila zakrita in smo jo razkrivali sproti. Gostje so tokrat uživali v izvrstnih vinih iz vinskih kleti:  P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.

We spent another nice culinary-wine evening at the wine yard cottage Malek where we descovered the wines from wine cellar P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., in the combination of full menu (focus was on autmn fruits) in a manner of Vanja’s blind wine tasting. That means that the identity of the wines with the course was hidden, but we disclosed them during an individual course.

Za uvod... / for the starter...
Mesni namaz s črnimi tartufi na špinačni posteljici s pinjolami in ob spremljavi klasične penine Gomila
Meat spread with black truffles with spinach and pine accompained by classic sparkling wine Gomila



















Krompirjev cmok, polnjen z gobicami in divjačinsko omako / Potato dumpling stuffed with mushrooms and game sauce































1. chardonnay Gomila 2011
2. sauvignon blanc 2011
3. furmint Gomila 2012 

Prvo presenečenje, pokušina različnih chardonnay-ev... 
First surprise, tasting of different chardonnays...
















1. chardonnay Jeruzalem Ormož 2012
2. chardonnay Gomila 2011
3. chardonnay Holermuos pozna trgatev (late harvest) 2003  

Žrebiček, mariniran v konjaku, s karamelizirano bučo / In cognac marinaded young horse with caramelised pumpkin


















  















1. beli pinot (pinot blanc) 2012
2. laški rizling (welsh riesling) 2012
3. renski rizling (rhine riesling) 2012 

Pred sladico še eno dodatno presenečenje. Poskusili smo tri generacije renskih rizlingov!
And another surprise... Before the desert we tasted three generations of rhine rieslings: 
1. renski rizling 2012 (the same one as previous)
2. renski rizling 1979
3. renski rizling 1988

Kostanjeva tortica s pomarančno čokoladno omako / Chestnut cake with oragne-chocolate sauce































1. traminec (traminer) Mitja's 2009
2. vinski mošt (grape must) 2013
3. chardonnay Holermuos pozna trgatev (late harvest) 2003



ponedeljek, 14. oktober 2013

Jesen v Zidanici Malek / Autmn at wine yard cottage Malek

When: 18.19.2013 at 18.10

Napovednik dogodkov/next events...

kontakt/contact

facebook








Kulinarično vinsko doživetje na Bizeljskem

MFoto_774
What: Kulinarično-vinsko doživetje na Bizeljskem / Culinary and  wine evening with blind wine tasting in Bizeljsko 
When: 12.10.2013 at 18.00 
Where: Pension Merkež, Brezovica 16, Bizeljsko

Tokrat smo se odpravili na Bizeljsko, v Pension Merkež v Brezovici, kjer smo spoznavali in odkrivali kombinacije med jedmi in vini naslednjih Bizeljskih vinarjev:
dr. Martin Kovačič - "Blaževa gorca", Aleš Balon, Bojan Berkovič - vinska klet Malipači in Bojan Klakočar - vinska klet Wiesell.

This time we went to Bizeljsko to Pension Merkež where we discovered combinations of food and wines from the following wine cellars: 
dr. Martin Kovačič – "Blaževa gorca", Aleš Balon, Bojan Berkovič – wine cellar Malipači and Bojan Klakočar – wine cellar Wiesell. 
Uvodni prigrizek - ajdova pogača ter Merkeževo Bizeljsko belo in Bizeljsko rdeče
Welcome - buckwheat cake with Merkež's white and red home wine

Prekajena šunka na pečeni hruški / Smoked ham on roasted pear




























1. renski rizling 2009, vinska klet Wiesell
2. modri pinot 2011, Blaževa gorca
3. sauvignon 2012, vinska klet Malipači
4. renski rizling 2009, vinska klet Balon  

Pečeni v slanino oviti štruklji z bučno-sirovim nadevom / Baked dumplings stuffed with pumpkin and cheese and wrapped in bacon
 












  













1. modra frankinja 2011, vinska klet Balon
2. beli pinot 2010, Blaževa gorca
3. rumeni plavec 2012, vinska klet Malipači
4. rumeni plavec 2012, vinska klet Wiesell 

Pita s kostanjevo-krompirjevim pirejem in hrustljavim puranom / Pie with potatoes and chestnut pureé and crispy turkey
 



























1. chardonnay 2012, vinska klet Malipači
2. modra frankinja 2009, vinska klet Wiesell
3. sauvignon 2008, Blaževa gorca
4. rumeni plavec 2009, vinska klet Balon

Kuhana jabolka z orehovim nadevom in vanilijevo omako / Walnuts stuffed cooked apples with vanilla sauce




































1. traminec 2009, suhi jagodni izbor, Blaževa gorca
2. laški rizling 2009, izbor, vinska klet Malipači
3. laški rizling 2001, sušeno grozdje, vinska klet Wiesell









ponedeljek, 16. september 2013

Kulinarično-vinsko doživetje v zidanici Malek / Culinary and wine evening at wine yard cottage Malek

 













What: Kulinarično-vinsko doživetje v zidanici Malek / Culinary and  wine evening with blind wine tasting at wine yard cottage Malek
When: 13.09.2013 at 18.00 
Where: Zidanica Malek, Svetinje 22, Ivanjkovci

Na prijeten speptembrski petkov večer smo ponovno razvajali naše brbončice v Zidanici Malek, kjer smo spoznavali in odkrivali okuse na način mini Vanjinega vinskega mnogoboja, kar pomeni, da je bilo z izjemo uvodne dobrodošlice, ob jedeh ponujenih več vinskih vzorcev, katerih identiteta je bila zakrita in smo jo razkrivali sproti. Gostje so tokrat uživali v izvrstnih vinih iz vinskih kleti:  P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Vinotoč Kolarič, Domačija Kumar - vina PriMar (Goriška Brda) ter Vinarija Siljan (Hrvaška Istra).

We spent another nice culinary-wine evening at the wine yard cottage Malek where we descovered the wines from wine cellar P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Vinotoč Kolarič, Domačija Kumar - vina PriMar (Goriška Brda) and Vinarija Siljan (Istra, Croatia) in the combination of full menu in a manner of Vanja’s blind wine tasting. That means that the identity of the wines with the course was hidden, but we disclosed them during an individual course.



















Uvodni prigrizek - kruhki z zeliščnim maslom in ocvirki, penina Brut
Welcome - canapes with herb butter and cracklings, sparkling wine Brut

Na krompirju gratinirani inčuni/On the potato gratinated anchovies


1. šipon (furmint) 2012, Vinotoč Kolarič
2. šipon (furmint) 2011 Jeruzalem Ormož d.o.o.
3. malvazija 2012, Vinarija Siljan

Z jagnjetino polnjene domače testenine / Home made pasta stuffed with lam



































1. PriMar Panter (cabernet sauvignon, franc) 2011, Domačija Kumar
2. traminec (traminer) 2012, Kolarič
3. cabernet sauvignon&merlot 2011, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.

Čokoladno-slivova krema s polnozrnatimi piškoti / Chocolate-plum cream with wheat biscuits





































1. Chardonnay, pozna trgatev (late harvest) 2003, Jeruzalem Ormož d.o.o.

torek, 27. avgust 2013

Zaključek poletnih počitnic v Zidanici Malek/The end of the Summer holidays at wine cottage Malek

Kaj/What: Zaključek poletja na terasi Zdanice Malek/The end of the Summer evenenig at wine cottage Malek
Kdaj/When: 24.08.2013 ob 18.00
Kje/Where: Zidanica Malek, Svetinje 22, Ivanjkovci

Ob zaključku poletnih počitnic smo v Zidanici Malek spoznavali in odkrivali okuse na način mini Vanjinega vinskega mnogoboja, kar pomeni, da je bilo z izjemo uvodne dobrodošlice, ob jedeh ponujenih več vinskih vzorcev, katerih identiteta je bila zakrita in smo jo razkrivali sproti. Gostje so tokrat uživali v izvrstnih vinih iz vinske kleti  P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.  
Kot dodatno presenečenje pa smo imeli še en dodaten vinski vzorec, ki ga je prinesel s sabo eden izmed gostov. Vsekakor je bil ta dodatni vzorec prava popestritev večera!

 













At the end of the Summer holidays we spent nice culinary-wine evening at the wine yard cottage Malek where we desovered the wines from wine cellar P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in the combination of full menu in a manner of Vanja’s blind wine tasting. That means that the identity of the wines with the course was hidden, but we disclosed them during an individual course.
We also had one extra wine, brought by one of the guests. And these wine was definitely entertaining of the evening. 

 














Uvodni prigrizek - kruhki z zeliščnim maslom in dimljenim lososom ter penina Sauvignon
Welcome - canapes with herb butter and smoked salmon, Sauvignon sparkling wine

Gobice z bučkami, sirom z modro plesnijo in orehi/Mushrooms, stuffed with pumpkins, cheese with blue mold and walnuts

































1. Gomila penina šipon&chardonnay-klasika/ Gomila Sparkling wine furmint&chardonnay-classic
2. laški rizling 2012/welsh riesling 2012
3. cabernet sauvignon&merlot 2011
in dodatni vinski vzorec/and one extra wine
4. modra frankinja 2011/blue franconian 2011, Kog, Liam Cabot 


Z melancani polnjeni ravioli v smetanovi omaki in z ocvirkovo zabelo
Ravioli, stuffed with aubergine in a creamy sauce, crackling lard



























1. Gomila šipon 2011/Gomila Furmint 2011
2. Gomila penina šipon&chardonnay-klasika/ Gomila Sparkling wine furmint&chardonnay-classic
3. Aminta (cabernet sauvignon, merlot, Vranac) 2009
in kot dodatno tudi pri tej jedi/and the same one extra wine
4. modra frankinja 2011/blue franconian 2011, Kog, Liam Cabot


Čokoladno slivova krema s polnozrnatimi piškoti/Chocolate-plum cream with wheat biscuits



















1. Mitja's traminec 2009/Mitja's Traminer 2009
2. Aminta (cabernet sauvignon, merlot, Vranac) 2009







ponedeljek, 29. julij 2013

Petkov poletni kulinarični večer na terasi Zidanice Malek














Kaj: Zaključek poletja na terasi Zdanice Malek
Kdaj: 26.07.2013 ob 19.00
Kje: Zidanica Malek, Svetinje 22, Ivanjkovci

Na topel petkov poletni večer smo na terasi Zidanice Malek spoznavali in odkrivali okuse na način mini Vanjinega vinskega mnogoboja, kar pomeni, da je bilo z izjemo uvodne dobrodošlice, ob jedeh ponujenih več vinskih vzorcev, katerih identiteta je bila zakrita in smo jo razkrivali sproti. Gostje so tokrat uživali v izvrstnih vinih, ki so jih zbrali v vinskih kleteh: 


Vsa vina so goste več kot navdušila in tokrat je bila odločitev o najbolj všečni kombinaciji pri vseh jedeh izredno težka, saj so bila vsa vina izbrana več kot odlično.



















Uvodni prigrizek -  sirove lizike z inčuni, kaprami in smrekovimi vršički in penina Sec P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.



















Gostje so se pred nadaljevanjem večerje dodatno ohladili v kleti Zidanice Malek ter zvedeli malo več o vinih P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.















Klet zidanice Malek 

Pečene breskve s popečeno slanino in ovčjim pecorinom

































1. Lella muškat ottonel, 2012, Vino Kolarič
2. Malek (sauvignon in sivi pinot), 2012, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
3. sauvignon blanc, 2011, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
4. traminec (suhi), 2012, vinska klet Miro Munda

V svežih zeliščih marinirana teletina s pirejem iz zelene














 













1. rose "S", 2012, Sanctum
2. Gomila furmint, 2011, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
3. Lella sauvignon, 2012, Vino Kolarič
4. XL (renski rizling, beli pinot), 2010, vinska klet Miro Munda

Vanilijev sladoled na pomarančnem sirupu, potresen s karameliziranimi bučnimi semeni in bučnim oljem



















1. laški rizling, pozna trgatev, 2006, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
2. traminec, 2012, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.

kontakt




petek, 22. februar 2013

Valentinov kulinarično-vinski večer z vini Santomas in vini Steyer


 











Kaj: Valentinov kulinarično-vinski večer z vini iz vinske kleti Santomas in vini gostujočega vinarja, Danila Steyerja 
Kdaj: 14.02.2013 ob 19.00
Kje: Vinska klet Santomas, Šmarje 10, Šmarje nad Koprom

Na Valentinov večer smo na VVM način (identitea vin, ki smo jih ponudili poleg pripravljenih jedi) razvajali brbončice z vini Santomas, Slovenska Istra, vini gostujočega vinarja, Danila Steyerja, Hiša dišečega traminca,  Štajerska Slovenija. Identiteto vin smo razkrivali sproti, oba vinarja pa sta svoja vina tudi predstavila.














Ob uvodnem prigrizku, sirovih žličkah, napolnjenih s sirovo-brusnično kremo z repki gamberov












so gostje premierno poskusili Rose Casmere 2012, Santomas.












Pečen jajček na pečeni polenti s tartufi

























1. malvazija 2012, Santomas
2. renski rizling 2011, Steyer
3. cabernet sauvignon 2011, Santomas
4. dišeči traminec 2011, Steyer

Ogled vinske kleti Santomas
 









 









 










Jagnječje zarebrnice z domačimi ravioli z ricoto in žajbljem v lešnikovi omaki












1. Mark cuvee 2007, Steyer
2. Mezo Forte 2009, Santomas
3. Mark cuvee 2003, Steyer
4. Antonius Refošk 2005, Santomas

Polnozrnata skutina tortica z gozdnimi jagodami in čokoladno omako





















1. Vaneja 2003, Steyer
2. malvazija Invazija 2011, Santomas

Več fotk (hvala, David)